Meelopen met De Buikroute- hoe is dat?

25-01-2024 | 16:13

Maaike (44) weet sinds twee jaar dat ze PDS heeft. De klachten waren er al veel eerder. Om haar omgeving hier bewust van te maken, liep ze vorig jaar de Buikroute. Een wandeldag georganiseerd door Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie (PDSB) en de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) om aandacht te vragen voor je buik. Dat was uitdagend, maar zeker voor herhaling vatbaar.

De klachten van Maaike begonnen klein en zijn steeds erger geworden. “Het kantelpunt was voor mij de zwangerschap van mijn tweede kindje. Door de hormonen waren mijn darmen volledig van slag. Kort na de bevalling kreeg ik een antibiotica- en penicillinekuur. Daar is het allemaal begonnen. Inmiddels is mijn dochter 17 jaar, zo lang loop ik er al mee rond.”

Maaike at altijd al overwegend gezond: veel vezels, groente en fruit, genoeg drinken. Maar de buikklachten bleven en ze had alle diëten al geprobeerd. Maaike geeft aan: “via de huisarts ben ik getest op coeliakie en lactose-intolerantie. Daar kwam niets uit, dus bleef PDS over.

Ik volg nu het FODMAP-dieet. Dat bracht voor mij sociale beperkingen mee. Een verjaardag, dagje weg of spontane lunch met collega's. Je wil niet steeds vragen aan mensen om rekening met je te houden. Daarom vermeed ik vaak situaties om de confrontatie niet hoeven aan te gaan.”

Maaike besloot vorig jaar mee te lopen met De Buikroute. “Ik wilde graag met anderen delen hoe het is om te leven met buikklachten. Het is een onzichtbare aandoening voor de buitenwereld en daarmee wordt de impact hiervan onderschat. De Buikroute is een positieve manier om mijn omgeving bewust te maken van een deel van mij dat ik vaak verborgen houd.

Het was heerlijk weer: de zon heeft de hele ochtend geschenen. Ik liep samen met mijn dochter, dat maakte het ook een stuk gezelliger. Na een aantal kilometer moest ik naar het toilet, maar die was niet in de buurt. Gelukkig kon ik op een klein kampeerterrein vlakbij gaan. Na de tocht van ruim 10 kilometer hebben we de dag afgesloten op het terras met een drankje. Het was een mooie overwinning!”

Maaike beseft zich dat het wandelen niet voor iedereen gemakkelijk is. “Betrek jouw omgeving bij wat je wil gaan doen en neem de tijd om je goed voor te bereiden. Vergeet niet de batterij van je telefoon op te laden. Dan kun je via de app de route volgen. De Buikroute is een mooie kans om een bijdrage te leveren en dit op je eigen manier invulling te geven. Als mijn agenda het toelaat, loop ik dit jaar zeker weer mee!”