Het leven van 2 miljoen mensen wordt dagelijks ontregeld door spijsverteringsziekten. Dit kan zorgen voor schaamte, angst, onzekerheid, pijn en zelfs sterfte.

Daarom komen MLDS en PDSB op 6 april samen in actie voor deze groep. We lopen of rennen. Thuis of ver weg. Alleen of samen. Maar allemaal met hetzelfde doel: geld inzamelen voor meer onderzoek naar spijsverteringsziekten.

  1. Een loop om aandacht te vragen voor de buik en om geld op te halen voor meer onderzoek.
  2. Individueel vanuit huis, of sluit aan bij een wandeling in jouw regio (kijk daarvoor bij "teams")
  3. Een event zonder vaste start- en eindtijd, je kiest zelf wanneer je loopt.
  4. De wandelingen in het routeboekje zijn naast de HogeNood app gelegd, zodat je onderweg een sanitaire stop kan maken.
  5. Via #Buikroute houden we digitaal contact met elkaar. Zo lopen we toch een beetje samen!

Laat anderen weten dat je loopt en post onderweg je belevenissen op 6 april onder #Buikroute. Je hebt de hele dag de tijd.

Start je actie en vraag vrienden en familie jou te steunen in de strijd voor een gezonde buik! 

Wil je een regio wandeling organiseren? Maak dan een team aan en zet duidelijk in je introtekst de locatie, afstand en tijdstip van je wandeling/run.

Bij je inschrijving kun je kiezen voor het MLDS routeboekje en/of de MLDS button. Als je meer dan € 50,- ophaalt, krijg je een MLDS wandelshirt van ons.

Available activities:

  • Wandel mee met de Buikloop
  • Ren mee met de Buikrun
View all
  View all
25/01/2024 | 16:13

Meelopen met De Buikroute- hoe is dat?

Maaike (44) weet sinds twee jaar dat ze PDS heeft. De klachten waren er al veel eerder. Om haar omgeving hier bewust van te maken, liep ze vorig jaar de Buikroute. Een wandeldag georganiseerd door Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie (PDSB) en de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) om aandacht te vragen voor je buik. Dat was uitdagend, maar zeker voor herhaling vatbaar. De klachten van Maaike begonnen klein en zijn steeds erger geworden. “Het kantelpunt was voor mij de zwangerschap van mijn tweede kindje. Door de hormonen waren mijn darmen volledig van slag. Kort na de bevalling kreeg ik een antibiotica- en penicillinekuur. Daar is het allemaal begonnen. Inmiddels is mijn dochter 17 jaar, zo lang loop ik er al mee rond.” Maaike at altijd al overwegend gezond: veel vezels, groente en fruit, genoeg drinken. Maar de buikklachten bleven en ze had alle diëten al geprobeerd. Maaike geeft aan: “via de huisarts ben ik getest op coeliakie en lactose-intolerantie. Daar kwam niets uit, dus bleef PDS over. Ik volg nu het FODMAP-dieet. Dat bracht voor mij sociale beperkingen mee. Een verjaardag, dagje weg of spontane lunch met collega's. Je wil niet steeds vragen aan mensen om rekening met je te houden. Daarom vermeed ik vaak situaties om de confrontatie niet hoeven aan te gaan.” Maaike besloot vorig jaar mee te lopen met De Buikroute. “Ik wilde graag met anderen delen hoe het is om te leven met buikklachten. Het is een onzichtbare aandoening voor de buitenwereld en daarmee wordt de impact hiervan onderschat. De Buikroute is een positieve manier om mijn omgeving bewust te maken van een deel van mij dat ik vaak verborgen houd. Het was heerlijk weer: de zon heeft de hele ochtend geschenen. Ik liep samen met mijn dochter, dat maakte het ook een stuk gezelliger. Na een aantal kilometer moest ik naar het toilet, maar die was niet in de buurt. Gelukkig kon ik op een klein kampeerterrein vlakbij gaan. Na de tocht van ruim 10 kilometer hebben we de dag afgesloten op het terras met een drankje. Het was een mooie overwinning!” Maaike beseft zich dat het wandelen niet voor iedereen gemakkelijk is. “Betrek jouw omgeving bij wat je wil gaan doen en neem de tijd om je goed voor te bereiden. Vergeet niet de batterij van je telefoon op te laden. Dan kun je via de app de route volgen. De Buikroute is een mooie kans om een bijdrage te leveren en dit op je eigen manier invulling te geven. Als mijn agenda het toelaat, loop ik dit jaar zeker weer mee!”  

A healthy digestive system is vital. It can be your best friend, or your worst enemy. Your digestive system can give you strength and energy, but it can also hinder you, make you housebound, or even kill you. The Stomach Liver Bowel Foundation (Maag Lever Darm Stichting) supports over two million people with digestive diseases, by funding research and providing information. Together, we fight for a healthy digestive system for everyone.