Stroomafwaarts over de Donau.

Normal 8179efc9ce753292da30411a7beb10556efb618d
04-04-2017 | 09:41

Vanaf aanstaande zondag 9 april vaart de 63-jarige Willem den Hartog in zijn open kano (Canadees), de gehele Donau af. Vanaf de bron bij Donaueschingen, in het Zwarte Woud, naar de Zwarte Zee. Zijn sportieve kanotocht bedraagt pakweg 3.000 kilometer en zal ongeveer een half jaar lang duren. Hij hoopt hiermee een mooi bedrag op te halen voor de Maag Lever Darm Stichting. Een Euro per gevaren kilometer Donaulengte lijkt mij daarbij geen slechte start.

Het begon allemaal met een droom die al jarenlang sluimerde, vertelt de Sliedrechter gepassioneerd. "Eerst zou ik alleen mijn droom volgen, maar in actie komen voor de Maag Lever Darm Stichting is een extra stimulans gebleken. Zo mooi om te zien dat er zoveel mensen enthousiast zijn over wat ik ga doen. Daar krijg je extra power van"

"Ik ga solo stroomafwaarts de Donau peddelen en doorkruis zo’n acht á negen landen. Natuurlijk ga ik niet alleen maar continu varen, want ik ben ook gewoon een reiziger en dat betekent dat ik mensen zal ontmoeten en rond zal kijken. Ik heb geen plannen, alleen de route staat vast. Waar ik slaap? Ik neem onder andere een bivakzak mee waar ik in slaap onder de blote hemel. Je komt ergens, kookt je eten, gaat een dorpje in en kruipt in je slaapzak. Dan maak ik bivak en kunnen ze ook niet zeggen dat ik wild kampeer, haha. En als het zo uitkomt dan kan ik mogelijk ook wel bij mensen couchsurfen. Dat is het ware leven!"

Het is het perfecte moment voor de avontuurlijke 63-jarige om deze reis te maken. Toen hij zonder werk kwam te zitten vanwege een reorganisatie en het tegenviel om weer werk te vinden, besloot hij deze stap te zetten. Na ruim 46 jaar werken vindt Willem dat hij de vrijheid wel heeft verdiend. "Het is tijd om mijn leven in eigen hand te nemen en hoog tijd om nu te gaan.

Zelf heb ik een chronische darmaandoening, dus toen ik mijn actie aan een goed doel wilde koppelen was de link met de Maag Lever Darm Stichting snel gemaakt. De darmaandoening is nu rustig en ik hoef ook geen medicijnen mee te nemen, dus lichamelijk zal het peddelen wel gaan. Waarom ik voor de Donau gekozen heb? Het is, op de Wolga na, de langste rivier van Europa en daarbij tevens het grootste afvoerkanaal van ons moderne Europa. En mijn darm is ook mijn afvoerkanaal. Die vergelijking spreekt me erg aan.”

Willem is bezig met de laatste voorbereidingen. Zijn uitrusting maakt hij klaar, er gaan vlaggenmastjes op de kano voor de Nederlandse en de gastlandvlag en alle spullen worden verzameld. Zoals apparatuur, inclusief Satelliet tracking device met een SOS-noodknop. En een zonnepaneel met 12 volt accu om alle apparatuur weer te kunnen opladen. "Ik had nooit verwacht dat er zoveel elektronica bij komt kijken. Maar wel fijn, voor de veiligheid. Nu het dichterbij komt, wordt het wel echt!"

Ik hoop dat er veel mensen zullen zijn die me willen volgen en enthousiast bijdragen aan het behalen van mijn doel. Steun Willem's actie via zijn actiepagina. Via Willem’s blog is zijn gehele reis te volgen.