Veiling van motor voor onderzoek naar alvleesklierkanker

31-08-2016 | 15:25

Donderdag 25 augustus veilde Stichting Oldtimer Evenement Voorthuizen en Joke Pot de motor van haar overleden man: Rob Pot. Rob overleed op 2 maart 2016 aan alvleesklierkanker. De opbrengst van €500 komt ten goede aan de Maag Lever Darm Stichting, zodat geïnvesteerd kan worden in onderzoek naar vroege opsporing en het voorkomen van alvleesklierkanker.

“We hebben veertig jaar samen geleefd, ik kreeg veertig dagen de tijd om afscheid te nemen.” Joke Pot (62) uit Voorthuizen verloor op 2 maart 2016 haar man Rob  door alvleesklierkanker. Op het moment dat de diagnose werd gesteld, bleek genezing niet meer mogelijk. Hij liet een vrouw, vier dochters en vier kleinkinderen na. Nu wordt de motor geveild die een bijzondere betekenis voor hem had.

“We hebben veertig jaar samen geleefd, ik kreeg veertig dagen de tijd om afscheid te nemen.”

Vroege opsporing

“Robs passie was motorrijden. Voordat hij stierf doneerde hij zijn oldtimer, een Honda GL 500 D uit 1982, aan Stichting Oldtimer Evenement Voorthuizen. Rob was als vrijwilliger aan deze stichting verbonden, als coördinator voor de verkeersregelaars”, vertelt Joke. Op 25 augustus veilt de Stichting de motor voor het goede doel. De opbrengst komt deels ten goede aan de Maag Lever Darm Stichting, zodat geïnvesteerd kan worden in onderzoek naar vroege opsporing en het voorkomen van alvleesklierkanker.

Joke: “Ik wil dat anderen dit lot bespaart blijft.”

Ieder jaar krijgen ca. 2200 Nederlanders de diagnose alvleesklierkanker. Omdat patiënten vaak pas laat klachten ervaren, wordt een kwaadaardige tumor in de alvleesklier meestal (te) laat ontdekt. De Maag Lever Darm Stichting subsidieert het onderzoek van Dr. Lodewijk Brosens, dat zich richt op vroege opsporing en het voorkomen van alvleesklierkanker.

Ontspannen op de motor

Rob maakte zijn pensioen net niet meer mee. Joke: “Achteraf is het een geluk geweest dat hij op zijn 58e werkloos werd nadat hij zijn hele leven in de transport heeft gewerkt. Toen vond hij zijn ontslag verschrikkelijk. De laatste 6,5 jaar van zijn leven vulde hij zijn tijd met vrijwilligerswerk. Altijd bezig, hij verveelde zich nooit. Een optimist en levensgenieter met als motto: “Eerst vandaag, morgen is morgen pas.””

Zijn passie voor motorrijden ontstond twintig jaar geleden na een cadeau van Joke: drie dagen toeren. Joke: “Hij was echt een toerrijder, meer van landweggetjes dan van snelwegen. Als hij last van spanningen had, lukt het hem om op de motor de knop om te zetten en alleen nog daarmee bezig te zijn. Zo kwam hij tot rust.”

Ook helpen? Steun het onderzoek van Dr. Brosens

Meer informatie: actiepagina veiling.