Hardlopen van Rotterdam naar Utrecht voor meer onderzoek

27-07-2016 | 14:28

Het begon met een bericht op Facebook: “Voor iedere like van dit bericht, ren ik een halve kilometer”, schreef hij. Zeven uur later stond de teller al 116 likes en dus 58 kilometer. Een mooie uitdaging voor Lars Lageweg (38), die fanatiek hardloper is. Op 27 augustus rent hij van Rotterdam naar Utrecht, vergezeld door twee vrienden, om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar maag-, darm- en leverziekten.

 

 [UPDATE: Lars en zijn kameraden haalden die dag met maar liefst €841 op! Doneren kan hier nog steeds!]

 

De beste ideeën ontstaan toevallig. Zo ook bij Lars. Het idee om een like-actie te starten ontstond toen een vriendin van hem een soortgelijke actie was gestart en hem had genomineerd hetzelfde te doen. Nadat zijn facebookvrienden hadden bepaald dat hij 58 kilometer ging rennen, besloot hij dit vanaf Rotterdam Centraal te doen. “Gewoon omdat ik dat het mooiste station van Nederland vind.” En als je dan vanaf dat punt kijkt welke stad op 58 kilometer afstand is, dan is dat Utrecht. Het werd 27 augustus “omdat hij toen kon”.  Twee vrienden vergezellen hem. “Die boden zichzelf aan.” De keuze om zijn actie te koppelen aan de Maag Lever Darm Stichting was minder toevallig. Zelf heeft hij de chronische darmziekte colitis ulcerosa en in zijn omgeving komen darmziekten veel voor. 

Colitis ulcerosa

Zo voortvarend handelde hij niet toen hij vorig jaar bloed in zijn ontlasting ontdekte. Zijn eerste reactie was: kop in het zand. Hij was net een paar jaar daarvoor zijn schoonvader aan darmkanker verloren. Toen het hardlopen echt niet meer ging, besloot hij toch naar de arts te gaan. Onderzoeken volgden en de uitslag bleek colitis ulcerosa te zijn. “Ik krijg medicijnen, weet wat mijn beperkingen zijn, maar ik kan er goed mee leven.” Toch kan hij met het hardlopen niet meer zo fanatiek trainen als vroeger en moet hij na iedere training meer rust nemen.

Lars is getrouwd, heeft 2 kinderen (7 en 9)  en werkt als logistiek medewerker bij de gemeente Rotterdam. Het hardlopen doet hij naast zijn gezinsleven en werk, elk jaar wel twee marathons. Hardlopen betekent voor hem vrijheid, hoofd leeg en tijdens het lopen ontstaan goede ideeën. Bovendien vindt hij het leuk andere mensen te motiveren en te helpen met hardlopen. Zo heeft hij onlangs hardloopclub Hoekse Waard Running Crew opgericht en wil hij het rennen gebruiken om de mensen in de Hoekse Waard met elkaar te verbinden. 

Doel

Lars wil met zijn actie € 600 ophalen en is inmiddels al goed op weg. Hij zet daarvoor zijn eigen netwerk in maar hij aarzelt ook niet landelijke media aan te schrijven. Meer onderzoek naar darmziekten is zijn doel. “Voor alle buikpatiënten, zodat het voor ons allemaal draaglijker wordt.”

Steun Lars’ actie! Doneer op zijn actiepagina.