Krukeltoer: benefiet motortocht door het mooie Zeeuwse landschap.

Normal 8fe07f37b43de1d89b18f68681719a4f0f61d9f6
19-04-2018 | 10:17

Op vrijdag 27 april 2018, Koningsdag, wordt voor de 23ste keer met zoveel mogelijk motorliefhebbers de Krukeltoer verreden. Een benefiet motortocht door het mooie Zeeuwse landschap. Piet Allewijn (68), fervent motorrijder, coördineert de tour dit jaar al voor de 23e keer. Het is onze bedoeling om zoveel mogelijk geld op te halen voor de Maag Lever Darm Stichting, want geld voor onderzoek naar maag-, lever- en darmziekten is hard nodig!

Jarenlang werd de Krukeltoer verreden voor het Ronald McDonald Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam. Toen de mensen van organisator ProMotor Zeeland in 2016 besloten dat er een nieuw benefiet-doel moest komen, wist hij het wel. “Jongens, we gaan het doen voor de Maag Lever Darm Stichting”. ‘’Persoonlijk heb ik ervaren hoe belangrijk onderzoek is. Sinds mijn dertigste heb ik de ziekte van Crohn en een aantal jaar geleden bleek ook mijn lever te haperen.

“Meneer Allewijn, u moet uw borrel eens laten staan”, beval zijn internist hem. “Ik dronk al jaren geen druppel meer!” Het bleek Primaire Sceloserende Cholangitis (PSC), waarbij de galwegen binnen en buiten de lever ernstig ontstoken zijn. Een levertransplantatie was onvermijdelijk. Doordat zijn situatie zo nijpend was, was er 9 maanden later al een lever beschikbaar. En sindsdien gaat het goed met Piet. “Je blijft natuurlijk altijd leverpatiënt. Ik ben nog wel eens moe of ziek, maar niet zoals het er vroeger aan toe ging.”

De Krukeltoer is nu een ode aan zijn herstel. Aan zijn nieuwe lever. En aan de mogelijkheid om met onderzoek buikpatiënten beter te maken. Dat ik mijn leven weer gezond kan leven komt mede door onderzoek dat gesteund wordt door de MLDS. Natuurlijk gun ik ook andere patiënten hun gezondheid. Ik wil dan ook graag samen met organisator ProMotor Zeeland zoveel mogelijk geld ophalen! ’’

In Zeeland is de Krukeltoer reeds een begrip. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? Piet: ’’Toen we op zoek waren naar een mooie lokale naam voor onze toer, opperde iemand om de toer te vernoemen naar de krukel. Een krukel (Alikruik) is een klein slakje die op de keien in het schone Oosterscheldewater groeit. Een echte hartige lekkernij.  Maar niet veel mensen weten dit, omdat het altijd maar gaat over de mossel of over de oester. De krukel is een beetje een ondergeschoven kindje, dus ik vond het wel een sympathiek idee om onze toer hiernaar te vernoemen.

Ik hoop dat op vrijdag 27 april, Koningsdag, zoveel mogelijk motorrijders naar Zeeland komen om samen met mij deze prachtige toertocht te rijden. De afgelopen jaren reden er bij mooi weer zo’n 100 motoren mee. Door je in te schrijven voor de Krukeltoer geef je meteen een donatie aan de Maag Lever Darm Stichting. De kosten bedragen €7.50 per motor + € 2.50 voor een opzittende.

De rit start bij Eeterij De Viskêête aan de jachthaven in Yerseke. De rondrit zal door Zeeuws Vlaanderen gaan en is 210 Km lang. Je kan mee rijden in een groep of de rit wordt bij inschrijven op GPS op je navigatie gezet. Kun je niet meerijden maar wil je deze mooie actie wel ondersteunen, geef dan een bijdrage op Piet’s actiepagina.