Fietstocht Jikke Smith brengt 1.500 euro op

Normal 9bd53ab5ac035d934b3fa8367894385a8fff3513
09-01-2018 | 09:25

Het was op vrijdag 1 september 2017 dat Jikke Smith van start ging in Etten-Leur voor haar tocht naar het noordwesten van Spanje. Helaas noopte een mankement aan haar fiets haar om bij de Belgische grens weer om te draaien. De definitieve start werd daarom 2 september en de aankomst in Santiago de Compostella was op 1 oktober.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Drieduizend kilometer op de teller en een opbrengst van ruim 1.500 euro voor de Maag Lever Darm Stichting waren het resultaat.

Leenfiets

Jikke Smith (55) is geen moment bang geweest tijdens haar fietstocht van Etten-Leur naar Santiago de Compostella, de tocht die zij ondernam om een goed doel te ondersteunen. De start was echter niet helemaal vlekkeloos. Volgens plan stapte zij begin september op haar fiets maar moest in Meer, net over de Belgische grens, alweer afstappen vanwege een mankement. Ze peddelde terug naar een fietsenmaker in Galder, kreeg een leenfiets en ging weer op huis aan. De volgende dag was, via Galder, de echte start.

Tegenwind

"Het was verder in een woord gewéldig", verzucht ze. "Ik heb twee dagen regen gehad. Dat was in Frankrijk, maar verder alleen maar goed weer. Wel veel tegenwind, blijkbaar was dat een staartje van de Amerikaanse orkanen in die periode. Een paar nachten moest ik mijn tentje vasthouden anders was die weggewaaid." Smith kampeerde of verbleef in zogeheten auberges, die speciaal zijn ingericht voor Santiago-gangers. "Ik heb op allerlei plaatsen gekampeerd. Op kleine boerencampings of clandestien op een sportveldje of zo."

Gewapend met een kaart volgde Smith haar route, maar niet alle daarop aangegeven campings bestonden nog. "Ik heb op allerlei plaatsen gekampeerd. Op een gegeven moment had ik wel een soort overnachtingsplaats, maar zonder faciliteiten en er was geen hotel. Engelsen die me op straat zagen staan en daar in de buurt woonden nodigden me uit om te komen eten. Ik mocht er ook douchen."

Extra

De tocht veroorzaakte een lekke band die een bezoek aan een fietsenmaker rechtvaardigde. Van de gelegenheid gebruikmakend maakte ze meteen kennis met de stad waar die geplakt werd. "Ik heb meer steden bezocht. Ik ben ook een aantal keren verkeerd gereden en heb de nodige kilometers extra gemaakt, ongeveer vijfhonderd." De Pyreneeën vroegen met hellingen tussen de zes en tien procent om extra inspanning. "Maar ik heb trapondersteuning en het was te doen. Ik dacht: ik moet er komen."

Certificaat

Aangekomen in Santiago de Compostella, waar dagelijks honderden bezoekers arriveren, moest Smith twee uur in de rij staan om haar stempelkaart te tonen en het certificaat in ontvangst te nemen. "Ik heb de kathedraal bezocht. Die zit tijdens de diensten tjokvol. Vervolgens ben ik nog een paar dagen in Santiago gebleven, als toerist. Het is een leuke stad."

'Ik heb de smaak
nu wel te pakken'

Cheque

Smith verzond haar fiets per post naar Etten-Leur, kocht een vliegticket en vloog terug naar Nederland. Onlangs ondernam zij de reis naar Amersfoort om daar aan de directeur van de Maag Lever Darm stichting de symbolische cheque van ruim 1.500 euro te overhandigen. "Het was een bijzonder en tegelijk emotioneel moment."

Dagboek

Jikke heeft de smaak nu wel te pakken. Ze is zeker van plan om dit jaar weer een tocht te ondernemen, wellicht met een andere bestemming. Wie geïnteresseerd is in haar reisverslag van alles bij elkaar 3045 kilometer fietsen in een tijdsbestek vier weken en twee dagen tijd, treft foto's en een dagboek aan op de special aangemaakte Facebookpagina 'Jikke naar Santiago'.

Bron: https://www.internetbode.nl/regio/etten-leur/algemeen/192162/fietstocht-brengt-1-500-euro-op-voor-goed-doel- (Foto: Stella Marijnissen)