Jikke fietst naar Santiago de Compostella

Normal 6b5c9d18b1bf7dd78b9d0d4e98884564c4c2dd5f
01-09-2017 | 09:36

Jikke Smith uit Etten-Leur beklimt op vrijdag 1 september de pedalen van haar toerfiets om in vijf weken tijd, en 2.500 kilometer verderop, Santiago de Compostella in Spanje te bereiken. Helemaal alleen en voor het goede doel: de Maag Lever Darm stichting. Ze heeft al duizend euro aan sponsorgeld bij elkaar, maar ook tijdens haar tocht tot en met haar terugkomst kan er nog gedoneerd worden.

Wijkzuster Jikke Smith woont sinds drie jaar in Etten-Leur. Ze heeft jarenlang in Sint Willebrord gewoond, maar komt oorspronkelijk uit Groningen. Ze is een bekend gezicht in zowel Etten-Leur als de gemeente Rucphen. Niet alleen vanwege haar werk, maar ook vanwege haar vele vrijwilligersactiviteiten voor basisscholen en kerk en hier en daar de helpende hand waar nodig.

Voorbereiding
“Ik heb een passie voor fietsen”, zegt ze, “al wel dertig jaar.” Naast de afstanden die ze per fiets aflegt voor haar werk, peddelt Smith eenmaal per twee weken rond door West Brabant en Zeeland en legt dan tachtig tot honderd kilometer af. In april reed ze, ter voorbereiding op haar grote tocht naar Santiago de Compostella, een proefrit naar Parijs en terug. “In tien dagen. Ging prima”, zegt ze lachend. Verder is ze minstens vijf keer per week op de sportschool te vinden. “Ik ben altijd bezig. Is het niet met werken dan wel met sporten. Groepslessen op de sportschool zoals fitness, zumba, van alles.”

Dierbare vriend
Al enkele jaren zoemde het idee in haar hoofd rond om de fietstocht te ondernemen naar Santiago de Compostella. “Het kwam er maar niet van. Maar vorig jaar verloor ik een heel dierbare vriend aan slokdarmkanker. Toen dacht ik: waarom zou ik eigenlijk niet voor hem fietsen. Met toestemming van zijn vrouw, mijn vriendin, heb ik informatie ingewonnen en de Maag Lever Darm Stichting vond het een geweldig initiatief en prachtig dat ik dit alleen deed.”

Pelgrimsroute
Smith zocht sponsors via de speciaal voor dit doel geopende Facebookpagina ‘Jikke naar Santiago’. Verder hing ze affiches op bij haar sportschool, in de kerk, op de basisschool en op haar werk. “Ik heb nu al duizend euro bij elkaar”, glundert ze.

Op 1 september start ze met haar tocht en hoopt in vijf weken haar doel te bereiken via de bestaande pelgrimsroute speciaal voor wandelaars, fietsers of mensen te paard. “Ik ga uit van tachtig kilometer fietsen per dag en kijk wel waar ik overnacht. Voor de zekerheid heb ik een tentje bij me en een matje om op te slapen. Ik heb twee fietstassen en daar moet alles in.” Uiteraard ontbreken de bandenplakspullen ook niet.

Kaarsje
Bij aankomst in Santiago de Compostella is Jikke Smith wel van plan om de beleving in de kathedraal te ondergaan. “Zo’n dienst moet je meemaken en ik wil wat kaarsen opsteken. Ik heb van een aantal mensen geld gekregen om namens hen ook een kaars op te steken.”

Smith is van plan om terug te vliegen. “Maar dat regelen mijn kinderen wel.” Alle kosten die ze maakt zijn voor eigen rekening. Voor het transport van haar fiets terug naar Nederland is ze in onderhandeling met een groot transportbedrijf uit Etten-Leur, dat haar vervoermiddel wellicht als sponsoring mee terug wil nemen.

Steun Jikke's actie via haar actiepagina

(Bron: http://internetbode.nl/etten-leur/jikke-fietst-naar-santiago-compostella-goede-doel/)