Rondje Europa. 7.000 km fietsen in 60 dagen!

Normal 2e50b9efc9f0757d03b5ff156f1a8e97d2696561
23-08-2017 | 15:51

Woensdag 30 augustus 2017 gaat hij beginnen aan zijn tocht door Europa. In 60 dagen tijd 7000km door Europa fietsen, waarbij 19 landen worden doorkruist. Mark Bethlehem (22), vierdejaars Sport, Gezondheid & Management aan de Hanze Hogeschool, wil hiermee 3500 euro ophalen, 50 cent voor elke kilometer. ‘’Ik heb nog niemand zover gekregen om mee te gaan, dus ga ik deze prachtige uitdaging alleen volbrengen!’’

Waarom kom je in actie voor de Maag Lever Darm Stichting?
Ik heb gekozen om in actie te komen voor de Maag Lever Darm Stichting, omdat mijn broer de ziekte van Crohn heeft en er ook darmkanker in de familie voorkomt. Dus ik weet hoe erg die aandoeningen kunnen zijn. Zelf heb ik niets op dat vlak, zelfs geen buikpijn. Ik vind het gewoon fijn om voor anderen in actie te komen.

Hoe kwam je op het idee voor jouw actie?
Ik wil al jaren een keer een lange fietsreis maken, op de fiets naar Zweden bijvoorbeeld. Volgend jaar ga ik afstuderen, dus ik dacht het is nu of nooit. Ook heb ik jarenlang gevoetbald, maar volgend jaar maak ik de overstap naar wielrennen. Dus dit is een mooi begin.

 Hoe heb je de route bepaald?
Ik wilde een mooi divers rondje door Europa toeren, dus met behulp van Google Maps ben ik aan de slag gegaan. Op 30 augustus stap ik op de fiets. Van huis naar Hoek van Holland, dat is etappe nummer één, Heerenveen-Hoek. Die nacht slaap ik op de boot en de volgende dag begin ik een rondje Engeland. Links rijden, I know. Na Engeland weer terug naar Nederland en dan naar het noorden, Scandinavië, het oosten en dan naar het zuiden. Spanje laat ik links liggen, vanaf ongeveer de Provence ga ik weer op huis aan. Ik heb de route al uitgestippeld, maar hoe de etappes precies lopen weet ik nog niet. Dat hangt ook af van wat er onderweg gebeurt. Eerst dacht ik van stad naar stad te gaan, maar nu heb ik meer het idee om natuurgebieden te doorkruisen. Het voordeel van de natuurgebieden is dat je er meestal vlot kunt doorrijden, dat is in de bebouwde omgeving niet zo, en vooral niet in grote steden. Ik wil wel een beetje opschieten, natuurlijk.’’

 Waar kijk je naar uit?
Ik ben van plan elke dag vroeg in de ochtend te vertrekken. Het lijkt me fantastisch te fietsen met de zonsopgang. Ik kijk er naar uit om te fietsen in uitgestrekte landschappen en langs de kust. Hopelijk zie ik onderweg ook veel wilde dieren. Daarnaast lijkt het me fantastisch om de cultuur in de andere landen te ervaren. Zo ben ik heel benieuwd naar de Baltische staten.

Waar zie je tegenop?
Tegen het beklimmen van de bergen. Tegenwind ben ik wel gewend hier in Friesland, maar bergen zijn een ander verhaal. Pieken en dalen, daar moet je mee om kunnen gaan. Ik heb een baggagekarretje voor achter de racefiets. Samen met de fiets weegt dit ruim 35 kilogram, dat sleep je toch allemaal mee. En ik ben benieuwd wat het weer voor me in petto heeft. Ik kijk niet echt uit naar zware stortbuien. Wel vermijd ik gelukkig de grootste hitte omdat ik pas eind augustus vertrek.

 Heb je nog een goede sponsortip?
Begin in je eigen omgeving met vrienden en familie. Ik heb een collectebus meegenomen naar de kantine van de voetbalvereniging. Ik ben toen alle tafels langs gegaan en heb mijn verhaal verteld. Een andere mooie sponsoractie was die van de gebroeders Homma, zij hebben voor mij via Facebook een wedstrijdduif geveild. Dit heeft 400,- euro opgeleverd voor mijn actie!

Mark, iedereen van de Maag lever Darm Stichting wenst je heel veel succes met de laatste voorbereidingen en natuurlijk straks tijdens je mooie avontuur! Steun Mark's actie en help hem het streefbedrag van 3.500 euro te bereiken. Doneer op zijn actiepagina.